Mirsinia room

Η κυκλαδίτικη φιλοξενία μόλις λίγες στιγμές μακριά.

Ένας από τους κοντινότερους νησιωτικούς προορισμούς, η Κύθνος, γίνεται η ιδανική επιλογή διακοπών. 

Μέλι

Το μέλι της Κύθνου είναι μοναδικό. Το χρυσάφι χρώμα του, η φρουτώδης γεύση και το έντονο θυμαρίσιο άρωμα το καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι διατροφής της Κύθνου. Σύμφωνα με αναλύσεις του Γενικού Χημείου του κράτους, το θυμαρίσιο μέλι της Κύθνου είναι υψηλής διατροφικής αξίας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε γυρεόκοκκους.

extra tip: γυρεοκοκκος είναι το αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο των φυτών.

χρώμα γυρεόκοκκου: μαύρο στην παπαρούνα, ανοιχτό κίτρινο στην νταλια, άσπρο στο βαμβάκι

Το μέλι της Κύθνου περιέχει ένα σημαντικό αριθμό κόκκων γύρης από τα φυτά που επισκέπτεται η  μέλισσα για την παραγωγή μελιού. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία μέλι ονομάζεται αυτό που περιέχει περισσότερο από 18% γυρεόκοκκο θυμαριού. Όσο πιο υψηλό είναι αυτό το ποσοστό τόσο πιο καθαρό και δυνατό ως προς τις ιδιότητες του και την γεύση του είναι το μέλι.

Παστέλι

Ένα απίστευτο παραδοσιακό έδεσμα, ένα σούπερ φουντ από τα παλαιά χρόνια. Στην Κύθνου ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γεύση του λόγω του μελιού. Προσφέρεται σε γάμους. Όλοι οι Κυθναιοι όμως έχουν ένα παστέλι στην τσάντα τους για τις «δύσκολες ώρες».

Άγρια κάππαρη

Κάπαρη αυτοφυής στους βράχους των παραλιών. Περιέχεται στις σαλάτες.

Ρεβυθάδα

Ιδιαίτερα δημοφιλής η ρεβυθάδα της Κύθνου. Μαγειρεύεται στην πήλινα γάστρα και προσφέρεται ανήμερα του Προδρόμου και του Σταυρού. Σε όλες τις παραδοσιακές ταβέρνες υπάρχει αυτό το φανταστικό φαγητό μαγειρεμένο μοναδικά.

Χοιρινό λουκάνικο

Λουκάνικο με μπαχάρια και κρασί, ιδιαίτερα έντονο και λιπαρό.

Τυρί

Υπάρχουν τρία κατσικίσια τυριά με διαφορετικές γεύσεις και μαγειρικές.

Ανάλατο τυρί με το οποίο φτιάχνουν τις ξακουστές κροκέτες «σφουγγάτα» αλλά και τις παραδοσιακές πίτες. Μην σας πάει ο νους σας στην παραδοσιακή πίτα ταψιού. Η πίτα στην Κύθνο είναι στην ουσία ένα ατομικό πιτάκι που περιέχει τυρί αυγά μυρωδικά και σουσάμι και προσφέρεται το Μεγάλο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι της Ανάστασης του Κυρίου. Είναι γλυκιά πίτα.

Τρίμμα τυρί με το οποίο φτιάχνουν το «πιταρό», τηγανιτή χειροποίητη τυρόπιτα (από τα καλύτερα πρωινά).

Κοπανιστή Κύθνου είναι ένα έντονο και ιδιαίτερο τυρί που συνοδεύει τις σαλάτες.